Welkom op Uitvaart-Deventer.nl

Grafmonumenten

De eerste maanden na een begrafenis wordt er nog een grafmonument geplaatst op het graf. Dat komt omdat de grond de tijd nodig heeft om in te klinken. Wanneer men al snel een grafmonument plaats is het risico aanwezig dat het monument gaat verzakken waardoor het beschadigd.

De nabestaanden hebben dus alle tijd om rustig uit te zoeken welk grafmonument ze het beste vinden passen. Het is voor de meeste mensen zeker niet eenvoudig om een grafmonument kiezen. Dat komt vooral omdat de meeste mensen niet heel vaak in de positie komen dat ze een grafmonument moeten kiezen. Ze hebben er doorgaans dan ook niet heel veel kennis van. Maar men moet wel kiezen uit duizenden mogelijkheden en met zoveel keuze is het niet altijd eenvoudig om het juiste grafmonument te kiezen. In dit hoofdstuk staan een aantal zaken die het zoeken van het juiste grafmonument kunnen vergemakkelijken.

Wat kost een grafmonument?

Een grafmonument is behoorlijk kostbaar, de voordeligste grafmonumenten kosten rond de duizend euro. Maar er zijn grafmonumenten die vele duizenden euro’s kosten. Het is voor iedere nabestaande dan ook belangrijk om een grafmonument te kiezen dat past binnen het beschikbare budget. Bekijk dus eerst hoeveel geld er beschikbaar is en koop nooit een grafmonument die niet binnen het beschikbare budget past. Het is voor de rouwverwerking zeker niet goed als nabestaanden zich in grote schulden steken voor de uitvaart of het grafmonument.

Ook voor nabestaanden met een klein budget zijn er voldoende mogelijkheden om een mooi en waardig grafmonument te realiseren. Als er geen geld is om een grafsteen te kopen dat kan de familie er voor kiezen om het graf zelf mooi te maken. Dat kan bijvoorbeeld door er een mooie (vaste) plant op te zetten. Men kan er kaarsen bij zetten en het is mogelijk om bijvoorbeeld een tekening van een (klein)kind op het graf achter te laten. Als er geen grafmonument komt is het wel raadzaam om het graf regelmatig te onderhouden om zo te voorkomen dat het helemaal onder het onkruid komt te zitten.

Regels begraafplaats

Begraafplaatsen hebben allemaal hun eigen regels voor het plaatsen van grafmonumenten. De regels kunnen verschillen per grafvak. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er in een grafvak alleen maar heel sobere grafmonumenten geplaatst mogen worden om de eenheid te bewaren. Vaak zijn er ook regels over de maximale hoogte, lengte, kleur en materiaal soort.

Begraafplaats Tjoenerhof, Begraafplaats Roeterdsweg , Algemene begraafplaats Pr. Margrietlaan, Oude begraafplaats Deventerweg, Oude begraafplaats Diepenveenseweg, Begraafplaats Colmschate, Begraafplaats Steenbrugge, Begraafplaats Heilige Lebuïnus, Begraafplaats Heilige Nicolaaskerk en Begraafplaats van de Protestantse Gemeente te Okkenbroek hebben allemaal hun eigen regels vastgesteld. Omdat die per begraafplaats verschillen en ze ook nog wel eens worden aangepast in het van groot belang om altijd informatie in te winnen over de mogelijkheden/regels bij de beheerder van de begraafplaats. Zo kunnen nabestaanden voorkomen dat ze een duur grafmonument laten maken dat vervolgens helemaal niet geplaatst mag worden op de begraafplaats.

Kijk voor de contactgegevens van de begraafplaats van uw keuze in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Deventer.

De regels met betrekking tot het plaatsen van een grafmonument op een van de gemeentelijke begraafplaatsen kunt u vinden op de website van de gemeente Deventer.

Wandel over de begraafplaats

Door een paar keer rustig over de begraafplaats te wandelen kunnen nabestaanden ook een indruk krijgen van welk soort grafstenen ze mooi vinden en welke niet. Het is raadzaam ook een te wandelen over een begraafplaats buiten de regio Deventer. In de regio Deventer worden de meeste grafmonumenten geleverd door een paar steenhouwers. Wanneer nabestaanden eens wandelen over een begraafplaats in een andere regio valt hun oog misschien wel op een andere stijl die ze erg aanspreekt. Een handige tip is om wat foto’s te maken van een grafmonument dat aanspreekt. De steenhouwer kan dan precies zien waar de voorkeur naar uit gaat.

Vergelijk meerdere steenhouwers of kunstenaars

De meeste grafmonumenten worden gemaakt door steenhouwers of kunstenaars die zich specialiseren in gedenkmonumenten. Het kan verstandig zijn om een offerte aan te vragen bij een paar verschillende partijen. Daarnaast is het verstandig om de steenhouwer te vragen naar eerder werk en dan bij voorkeur grafmonumenten die al een aantal jaren oud zijn. Op die manier kan je zien of de steenhouwer goede kwaliteit levert of dat het grafmonument na een paar jaar mogelijk al gerestaureerd moet worden.

Waar worden grafmonumenten van gemaakt?

Grafmonumenten worden gemaakt van diverse soorten materialen, denk bijvoorbeeld aan natuursteen, marmer, glas, hout, ijzer etc. De keuze van het materiaal heeft doorgaans invloed op de prijs maar ook op de duurzaamheid van het grafmonument. Sommige materialen vergaan eerder dan andere.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1208 Dag en nacht bereikbaar
Overlijden in regio Deventer melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206